Het kopen van een kettingzaag

Het kopen van een kettingzaag

De aanschaf van een kettingzaag lijkt misschien een lastige taak voor de typische huiseigenaar of beginnend beroepsbeoefenaar. Als je begint met lezen zal je er snel achter komen dat er veel verschillende variabelen en opties zijn die je moet overwegen wanneer je een kettingzaag wilt gaan kopen. Vandaar dat ik deze korte gids voor je heb geschreven.

De aanschaf van een kettingzaag lijkt misschien een lastige taak voor de typische huiseigenaar of beginnend beroepsbeoefenaar. Als je begint met lezen zal je er snel achter komen dat er veel verschillende variabelen en opties zijn die je moet overwegen wanneer je een kettingzaag wilt gaan kopen. Vandaar dat ik deze korte gids voor je heb geschreven.

 

Hoe werkt een kettingzaag?

Kettingzaag overzicht

Een kettingzaag is effectief en efficiënt boom en tak snij gereedschap. Gas kettingzagen hebben meestal een twee-takt motor, die in bijna alle gevallen wordt gebruikt in grasmaaiers, sneeuwscooters en buitenboordmotoren. De twee-takt motor is herkenbaar aan het harde geluid. De motor drijft een centrifugaalkoppeling aan die een ketting op hoge snelheden in de geleidingsrail laat ronddraaien. Het hout wordt gezaagd op het moment dat de ketting in aanraking komt met het hout. Hierdoor is de kettingzaag tevens een van de gevaarlijkste handsnijmachines in de wereld.

 

Vier factoren die je moet overwegen bij de aanschaf van een kettingzaag.

De vier meest belangrijke elementen bij de aanschaf van een kettingzaag zijn: Zaagblad lengte, Motorvermogen en type (Benzine (cc) of Elektrisch) en veiligheidsvoorzieningen.

 

Zaagblad lengte

De zaagblad lengte wordt gemeten vanaf het uiteinde van de zaagketting waar het de behuizing in gaat. De Zaagbladlengte vertegenwoordigt het actieve snijgebied en vertegenwoordigt de grootste lengte van hout dat de kettingzaag in een passage kan zagen. Er kunnen nog steeds grotere blokken hout mee gezaagd worden. Je moet dan twee keer zagen.

Om het meest veilig met een kettingzaag om te gaan moet je ervoor zorgen dat het zaagblad 2 inch langer is dan het hout dat je wilt zagen. Wil je dus een houtblok of boom van 50 centimeter zagen, zorg dan dat je een zaagblad van 22 inch gebruikt 

Natuurlijk kan je ook, zoals hierboven al aangegeven kan je het blok of de boom in 2 keer doorzagen, mocht je zaagblad te klein zijn. Ben je van plan vaker grotere bomen te zagen. Zorg er dan voor dat je een zaagblad hebt die daarvoor is bedoelt, die de juiste lengte heeft. De zaagbladen varieren vaak tussen de 22 en 36 inch.

Gebruik je de kettingzaag rondom het huis en ben je niet van plan hele dikke bomen te gaan zagen? Dan adviseer ik een zaagblad te kopen met een lengte tussen de 14 en 20 inch. Elektrische kettingzagen variëren meestal in grootte van 14 tot 20 inch.

 

Wat is een terugslag?

Als het gaat om kettingzagen hoor je de term "terugslag" vaak langskomen, en het is van cruciaal belang dat je begrijpt wat de term betekent. Een van de oorzaken van de terugslag is wanneer de punt van het zaagblad een ander object raakt. De bovenste kwart van de neus of tip, waar de verandering van richting optreedt, is de terugslag zone genoemd. Zie in de afbeelding hierboven, het rode aangeduide vlak.

De tweede oorzaak van terugslag is wanneer het zaagblad vast wordt geklemd door het hout aan beide zijden van het zaagblad. Soms als je aan het zagen bent, wil het hout wel eens sluiten waardoor de zaagketting vast komt te zitten. Hierdoor kan de terugslag ofwel de ‘’Kick Back’’ ontstaan.

Om een terugslag te voorkomen kun je de volgende regels volgen:

  • zorg ervoor dat de tip / neus van het zaagblad nooit het hout als eerste raakt;
  • zaag nooit meer dan één stuk hout op hetzelfde moment;
  • zorg dat je vol gas geeft wanneer je gaat zagen;
  • zorg voor een scherpe ketting en een juiste kettingspanning.

 

Zaagblad lengte aanbeveling

Kettinzaag doel Zaagblad lengte
Trimmen Niet langer dan 16 inch
Snoeien 12 tot 14 inch
Kleine bomen 16 tot 20 inch
Medium bomen 18 tot 22 inch
Grote bomen 24 tot 36 inch
Ligt brandhout 16 tot 20 inch
Medium brandhout 16 to 20 inch

 

Motorkracht van een kettingzaag

Benzine kettingzagen

Vermogen is een aat cilinderinhoud in kubieke centimeter (cc) of kubieke inch (cu. In.). Hoe hoger het getal, hoe krachtiger de motor, maar met grotere kracht komt meer gewicht.

Elektrische kettingzagen

Stroom in een elektrische kettingzaag wordt genoemd Stroomsterkte of Amps (A), kortweg. Hoe hoger de Amps hoe krachtiger de kettingzaag.

 

Motorkracht aanbevelingen

Kettinzaag doel Benzine kettingzaag Elektrische kettingzaag
Trimmen 30cc tot 40cc Medium elektrisch
Snoeien 45cc en meer Medium elektrisch
Kleine bomen 50cc en meer Medium elektrisch
Medium bomen 52cc en meer Niet geschikt
Grote bomen 62cc en meer Niet geschikt
Ligt brandhout 35cc tot 45cc Groot elektrisch
Medium brandhout 40cc tot 50cc Groot elektrisch
Zwaar zaagwerk Bel een professioneel Bel een professioneel

 

Veiligheid

Het kopen van een kettingzaag is niet zoals het kopen van de meeste andere consumentenproducten. Het verschil met een kettingzaag is hoe gevaarlijk ze kunnen zijn als ze niet goed gebruikt worden. Het risico van letsel is een constante bedreiging, maar ook helemaal te vermijden als je enkele basisregels volgt en de juiste beschermingsmiddelen draagt.

Respecteer de kracht van uw kettingzaag. Maar kennis is niet genoeg is, je moet ermee oefenen, elke keer dat je de kettingzaag gebruikt. Niet alleen is het belangrijk om de juiste kettingzaag kopen voor je behoeften, maar even belangrijk is het waarborgen van de kwaliteit en de veiligheidskenmerken van het specifieke model dat je overweegt te kopen. Zorg daarom altijd dat je voor gebruik de instructies goed leest.

Beschermende kleding is zeker een aanrader wanneer je gebruikt gaat maken van een kettingzaag. De beschermkleding die je nodig hebt is het volgende:

  • Veiligheidsbroek
  • Snij bestendige veiligheidslaarzen
  • Veiligheidsbril
  • Hoofdbescherming
  • Gehoorbescherming
  • Handschoenen 

Al met al, zorg er altijd voor dat je de veiligheidsvoorschriften van de kettingzaag leest voordat je hier gebruik van gaat maken. Mochtje nog vragen hebben over het gebruik of welke je moet kopen. Neem contact met mij op, ik help je graag!

   58cc Kettingzaag       Trim/snoei kettingzaag   62cc Kettingzaag
   Bekijk de 58cc kettingzaag    Bekijk de trim/snoei kettingzaag      Bekijk de 62cc kettingzaag

Of bekijk hier een overzicht van alle kettingzagen.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »